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INSTITUTION ELIGIBILITY FOR CAL GRANT PARTICIPATION 
IN THE 2013-14 ACADEMIC YEAR 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 
 

The California Student Aid Commission is required to certify by October 1 of each year a student loan cohort default rate 
(CDR) and a graduation rate for each institution of higher education that seeks to participate in the Cal Grant Program.  
The CDR and graduation rate are taken directly from federal data published by the U.S. Department of Education. 
 
These two requirements are used to determine if an interested institution of higher education is eligible to participate in 
the Cal Grant Program. 
 

 
1. What are the two required thresholds for an otherwise qualifying institution to participate in the 

Cal Grant Program? 
 
For the 2013-14 academic year, the two required thresholds for an otherwise qualifying institution are: 
 

• A three-year cohort default rate (CDR) below 15.5 percent, as reported by the United States Department of 
Education (USED) and as certified by the California Student Aid Commission (Commission), is eligible for 
new and renewal Cal Grant awards.  The 2009 three-year CDR used for the 2013-14 academic year was 
certified for each institution by the Commission on October 1, 2012, in accordance with California 
Education Code (CEC) Section 69432.7(l)(3)(C). 

 
• A graduation rate above 30 percent for students taking 150 percent or less of the expected time to 

complete degree requirements, as reported by the USED and as certified by the Commission, is eligible for 
new and renewal Cal Grant awards.  The 2010 graduation rate used for the 2013-14 academic year was 
certified for each institution by the Commission on October 1, 2012, in accordance with CEC Section 
69432.7(l)(3)(G).  The 2010 graduation rates were previously certified in late July 2012 for the 2012-13 
academic year. 

 
The three-year CDR and graduation rate thresholds do not apply to qualifying institutions with 40 percent or less of 
undergraduate students borrowing federal student loans. 
 
If a three-year CDR or graduation rate has not been reported by the USED, the institution may be provisionally 
eligible to participate in the Cal Grant Program until a three-year CDR or graduation rate has been reported by the 
USED. 
 
Institutions with a three-year CDR below 10 percent and a graduation rate above 20 percent may remain eligible for 
new and renewal Cal Grants through the 2016-17 academic year. 
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2. How does an institution find out if it is affected by these two required thresholds? 

 
California Education Code Section 69432.7(l)(3) indicates that the Commission shall certify by October 1 of each 
year an institution’s latest three-year cohort default rate (CDR) and graduation rate as most recently reported by the 
United States Department of Education to determine eligibility for the Cal Grant Program in the following academic 
year. 
 
The Commission has posted the lists of Eligible Cal Grant Schools and Ineligible Cal Grant Schools for the 2013-14 
academic year on the Commission’s website at www.csac.ca.gov (click on Cal Grant Eligible Schools under the 
“Colleges” tab on the homepage). 
 
Prior to notifying students and the public, ineligible schools are informed of their status.  A letter is sent to the signer 
of the Institutional Participation Agreement (President, Chancellor, CEO) with a courtesy copy and email sent to the 
financial aid office.  For the 2013-14 academic year, the ineligible schools were notified about their status in late 
December 2012. 

 
3. Can a school appeal its three-year cohort default rate or graduation rate? 

 
Because three-year cohort default rates (CDR) and graduation rates are set by the United States Department of 
Education (USED), an institution may only appeal its three-year CDR or graduation rate to USED.  If USED corrects 
or revises an institution’s three-year CDR or graduation rate that originally failed to satisfy the requirements 
established by California Education Code Section 69432.7(l)(3)(C) or (G), as applicable, and the correction or 
revision results in the institution’s three-year CDR or graduation rate satisfying the requirements, that institution shall 
immediately regain its eligibility for the academic year to which the corrected or revised three-year CDR or 
graduation rate would have applied. 

 
4. When does an ineligible institution regain its eligibility? 

 
The Commission will certify a student loan cohort default rate (CDR) and a graduation rate for each institution every 
year by October 1 for the following academic year.  California Education Code Section 69432.7(l)(3)(D)(i) states that 
an ineligible institution shall regain its eligibility for the academic year for which it satisfies the requirements. 
 
The chart below uses an example of an institution that fails the three-year CDR and/or graduation rate thresholds for 
the 2013-14 academic year, but meets the thresholds for the 2014-15 academic year.  As indicated in the chart, 
students would be able to use their Cal Grants at the institution in the 2014-15 academic year. 
 

Academic Year Certification Date Meets Required Thresholds Eligible for Cal Grant Program 
2013-14 October 1, 2012 No No 
2014-15 October 1, 2013 Yes Yes 

 
 

5. How does being an ineligible institution affect the institution and a student’s ability to use a 
Cal Grant award at that institution?  
 
Since an ineligible institution will not be participating in the Cal Grant Program, it cannot receive Cal Grant funds for 
any Cal Grant student in the 2013-14 academic year.  This includes both prospective and continuing Cal Grant 
recipients.  Continuing Cal Grant recipients can receive Cal Grant benefits by transferring to an eligible institution. 
 
 

http://www.csac.ca.gov/
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6. Will the Commission communicate to students about their inability to use their Cal Grant at the 

ineligible institutions? 
 
Yes.  California Education Code Section 69432.7(l)(3)(J) states that the Commission is to notify new and continuing 
Cal Grant students who indicated they were planning to attend, or attending, an ineligible institution in the 2013-14 
academic year that the institution is ineligible to participate in the Cal Grant Program.  Students can access the list 
of eligible institutions on the Commission’s website at www.csac.ca.gov (click on Cal Grant Eligible Schools under 
the “Colleges” tab on the homepage). 

 
7. If the Commission is sending communication to students informing them that some institutions 

are not eligible for Cal Grants because those institutions do not meet the two required thresholds, 
will the Commission share the communication with institutions? 
 
Yes.  The Commission will send a Grant Operations Memo with a copy(ies) of the student letter(s) to institutions 
prior to students being notified. 

 
8. What is the source for the three-year cohort default rate? 

 
For each institution, the Commission obtained the three-year cohort default rate (CDR) information, along with the 
institution control information, from the United States Department of Education Federal Student Aid website: 
http://www2.ed.gov/offices/OSFAP/defaultmanagement/cdr.html. 
 
For the 2013-14 academic year, the Commission certified on October 1, 2012, the 2009 three-year CDR for each 
qualifying institution for the Cal Grant Program. 

 
9. Why doesn’t the Commission certify a two-year cohort default rate? 

 
California Education Code Section 69432.7(l)(3)(A) indicates that the Commission shall certify an institution’s latest 
three-year, not two-year, cohort default rate (CDR) as most recently reported by the United States Department of 
Education (USED).  For the 2013-14 academic year, the latest three-year CDR information reported by the USED is 
2009. 

 
10. What is the source for the graduation rate? 

 
The Commission downloaded the 2010 graduation rate information from the United States Department of Education  
(USED) Integrated Postsecondary Education Data System (IPEDS) Data Center website: 
http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/ under the topic “Generate Pre-Defined Reports.”   
 
The IPEDS Help Desk provided the 2010 graduation rate information for some schools not listed in the data file 
downloaded from the USED IPEDS Data Center. 
 
To look up the graduation rate of a particular school, go to the USED IPEDS Data Center 
website http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/InstitutionByName.aspx, type in the “institution name,” and click on 
“SELECT”.  Under the “Institution Profile” (after selecting an institution), click on “Graduation Rates” to get an overall 
graduate rate.  The overall graduate rate is a rounded version of the graduation rate the Commission certified. 

  

http://www.csac.ca.gov/
http://www2.ed.gov/offices/OSFAP/defaultmanagement/cdr.html
http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/
http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/InstitutionByName.aspx
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11. Why doesn’t the Commission certify a more recent graduation rate? 

 
California Education Code Section 69432.7(l)(3) indicates that the Commission shall certify an institution’s latest 
graduation rate as most recently reported by the United States Department of Education (USED). 
 
On August 14, 2012, the USED Integrated Postsecondary Education Data System (IPEDS) Data Center announced 
that it is now releasing data in three stages: 

• Preliminary Data has been edited but is subject to further NCES quality control procedures. 
• Provisional Data has undergone all NCES data quality control procedures.  Provisional data were 

previously referred to as “final” or “public release data”.   
• Final Data includes revisions to the provisional data that have been made by institutions during the 

subsequent data collection year.  Final data were previously referred to as “revised data”. 
 
The Commission uses the Final or Provisional Data as it has undergone all NCES data quality control procedures.  
Based on the IPEDS Graduation Rate Schedule, the Provisional Data 2011 graduation rate information will not be 
available until April 2013. 
 
For the 2013-14 academic year, the Commission certified on October 1, 2012 the Provisional Data 2010 graduation 
rate for each qualifying institution for the Cal Grant Program.  These same graduation rates were previously certified 
in late July 2012 for the 2012-13 academic year. 

 
12. For which academic year and from which report year does the Commission certify the three-year 

cohort default rate and the graduation rate? 
 
California Education Code Section 69432.7(l)(3)(A) indicates that the Commission shall certify by October 1 of each 
year an institution’s latest three-year cohort default rate (CDR) and graduation rate as most recently reported by the 
United States Department of Education (USED). 
 
An “academic year” is July 1 to June 30 inclusive per California Education Code Section 69432.7(a).  The starting 
date of a session shall determine the academic year in which it is included. 
 
The chart below indicates the academic year, certification date and applicable CDR and graduation rate information. 
 

Academic Year Certification Date 
As of the Certification Date, Latest Available Year Reported by USED 

Three-Year CDR Graduation Rate 
2013-14 October 1, 2012 2009 2010 
2014-15 October 1, 2013 2010 2011 

 
 

13. What is the definition of "undergraduate students" in the section excepting institutions with 40 
percent or less of undergraduate students borrowing federal student loans from the cohort default 
rate provisions? 
 
The Commission is not defining “undergraduate students”.  The Commission will be using the undergraduate, 
borrower, three-year cohort default rates, and graduation rates published by the United States Department of 
Education (USED).  USED uses the undergraduate numbers reported by institutions to the Integrated 
Postsecondary Education Data System (IPEDS) and borrower data from the National Student Loan Data System 
(NSLDS). 
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14. What is the source for the information on undergraduate students borrowing federal student 

loans? 
 
From the United States Department of Education (USED) Integrated Postsecondary Education Data System (IPEDS) 
Data Center website: http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/ under the topic “Download Survey Data Files”, the 
Commission downloaded the following two data files:  (1) 2009-10 student financial aid and net price (revised April 
2012) for the year 2010 and the survey Student Financial Aid and Net Price and (2) directory information for the year 
2010 and the survey Institutional Characteristics. 
 
The Commission calculated the percent of federal student loan borrowers for each school by using the “number of 
undergraduate students receiving federal student loans” and the “total number of undergraduates – financial aid 
cohort” data from the 2009-10 student financial aid and net price file.  While the 2009-10 student financial aid and 
net price file identifies a school by an “unique identification number of the institution”, the Commission crosswalked 
or mapped the 2009-10 student financial aid and net price file with the directory information file by using the “unique 
identification number of the institution” and “Office of Postsecondary Education (OPE) ID number” data from the  
directory information file. 

 
15. How do the required student loan cohort default and graduation rates affect institutions 

participating in the Cal Grant Program for the 2013-14 academic year? 
 
At the beginning of the 2013-14 academic year, there were 435 institutions of higher education seeking to 
participate in the Cal Grant Program.  Of the 435 institutions, the Commission determined that 304 institutions are 
eligible and 131 institutions are ineligible to participate in the Cal Grant Program. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
For additional information: 
Institutions should contact the Commission’s School Services Branch at schoolsupport@csac.ca.gov. 
Media should call (916) 464-8271. 
 

http://nces.ed.gov/ipeds/datacenter/
mailto:schoolsupport@csac.ca.gov

